La convocatòria NEOTEC 2025 per a petites empreses innovadores compta amb un pressupost de 20 milions d’euros, dels quals almenys 5 estaran reservats a projectes liderats per dones
La Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, mitjançant la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital, ha organitzat aquest mes de maig dues jornades informatives per donar a conèixer els detalls de les convocatòries del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) per a programes internacionals i dels ajuts NEOTEC. Les jornades, celebrades el 8 i el 13 de maig, han comptat amb la participació del CDTI i la Fundació Bit.
En la primera sessió, el 8 de maig, hi van intervenir Juana Sánchez, representant nacional dels clústers TIC Eureka del Departament de Cooperació Tecnològica del CDTI, i Pilar de Miguel, representant nacional de Taiwan i l’Índia del Departament d’Acció Tecnològica Exterior del CDTI. Les representants del CDTI van donar a conèixer als assistents el programa Eureka; la línia de finançament Innoglobal; els programes bilaterals, unilaterals i Iberoeka, així com la línia de finançament d’ajudes parcialment reemborsables (APR). La jornada va culminar amb diverses reunions bilaterals entre empreses i representants del CDTI.
Programes d’ajuts a la internacionalització
Els programes internacionals del CDTI tenen com a objectiu afavorir la cooperació tecnològica entre empreses espanyoles i entitats d’altres països, amb la finalitat de desenvolupar projectes conjunts d’R+D d’alt impacte. En aquest sentit, el programa Eureka és una iniciativa intergovernamental de suport a l’R+D+I cooperativa en l’àmbit europeu, mentre que els programes bilaterals, unilaterals i Iberoeka són iniciatives de cooperació tecnològica internacional promogudes pel CDTI per fer costat a les empreses espanyoles en els seus projectes d’R+D+I.
D’altra banda, es van explicar dues modalitats de finançament que es poden aplicar a aquests tipus de projectes. En primer lloc, es va presentar la línia Innoglobal, que oferirà subvencions d’entre el 50 % i el 60 % de mitjana a projectes d’R+D+I de caràcter internacional que comptin amb socis tecnològics estratègics en els països seleccionats, i que té un pressupost específic per a les Illes Balears. Així mateix, la línia de finançament mitjançant ajudes parcialment reemborsables (APR) del CDTI consisteix en préstecs a llarg termini, a un tipus d’interès fix per sota del mercat, i amb la possibilitat d’obtenir fins a un 33 %, segons la modalitat del projecte, que no és necessari retornar.
Per altra banda, el 13 de maig s’ha duit a terme la segona sessió amb la participació de M. José Tomás Sánchez, del Departament de Promoció Institucional i Cooperació Territorial del CDTI. Durant aquesta jornada s’han exposat les principals novetats del programa NEOTEC 2025, incloent-hi els requisits de participació, les condicions de finançament i el procediment de sol·licitud. La jornada ha conclòs amb diverses reunions bilaterals entre empreses i representants del CDTI
El programa NEOTEC, promogut pel CDTI, s’adreça a petites empreses innovadores constituïdes entre 6 mesos i 3 anys abans de la data de la sol·licitud, amb l’objectiu de finançar nous projectes empresarials basats en el desenvolupament i l’ús de tecnologia pròpia derivada de l’activitat investigadora. La iniciativa cerca impulsar negocis amb una estratègia empresarial centrada en la tecnologia com a factor clau de creixement i diferenciació.
NEOTEC: 20 milions d’euros per finançar empreses innovadores
La convocatòria NEOTEC 2025 compta amb un pressupost inicial de 20 milions d’euros, dels quals almenys 5 milions estaran reservats a projectes liderats per dones, amb la voluntat de fomentar la igualtat de gènere en l’àmbit emprenedor. El pressupost podria ampliar-se fins a 40 milions d’euros en funció de la disponibilitat pressupostària.
Els ajuts poden arribar fins als 250.000 euros per projecte, amb una cobertura de fins al 70 % del pressupost finançable. En el cas dels projectes que incloguin la contractació d’un doctor o doctora, el finançament pot arribar fins al 85 %, amb un màxim de 325.000 euros.
A més del suport econòmic, les empreses que superin una puntuació mínima de 65 punts rebran el Segell NEOTEC, que les reconeix com a empreses innovadores segons el Reglament (UE) 651/2014. Aquest distintiu facilita l’accés a línies de finançament addicionals des de les comunitats autònomes que així ho disposin.
En l’edició anterior, corresponent a l’any 2024, es van atorgar 20 milions d’euros a 64 pimes innovadores d’arreu de l’Estat, principalment dels sectors de les tecnologies de la informació (50 %), la biosalut (18 %) i les indústries tecnològiques (10 %).
Les empreses innovadores de base tecnològica són clau per al desenvolupament econòmic i social. Aquestes organitzacions generen ocupació de qualitat, introdueixen innovacions disruptives, tenen un potencial de creixement elevat (al voltant del 20 %), i actuen com a ponts entre el món acadèmic i empresarial, per la qual cosa afavoreixen la transferència de coneixement i la innovació oberta.
El programa NEOTEC té com a missió impulsar la creació d’empreses tecnològiques amb una clara orientació al creixement, accelerant la transferència de coneixement des de les universitats i els centres de recerca. Les empreses beneficiàries desenvolupen tecnologies en àmbits clau com la intel·ligència artificial, la computació quàntica, la informàtica al núvol (cloud computing) i a la perifèria (edge computing), la cadena de blocs (blockchain), la biometria o els nanosatèl·lits, entre d’altres.