Què és la Nit dels Investigadors? | Menorca, 25 de setembre | ParcBit, 28 de setembre | Moll de Palma, 29 de setembre | Inscripcions |
Què és la Nit dels Investigadors?
Els propers 25, 28 i 29 de setembre la Direcció General d’Innovació i Recerca juntament amb la Fundació Bit, la Delegació del CSIC a les Illes Balears i el SOCIB organitzen la “Nit dels Investigadors 2017” a les Illes Balears. Durant els 3 dies s’oferiran un conjunt d’activitats amb l’objectiu d’apropar la ciència i la recerca a la societat balear d’una manera lúdica i divertida i a través d’un contacte directe amb els mateixos experts i expertes.
La Nit Europea dels Investigadors és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dintre de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horizonte 2020, que té lloc simultàniament en més de 250 ciutats europees des de 2005.
Menorca, 25 de setembre:
El proper dilluns dia 25 de setembre, de 18 a 21 hores, l’Estació Científica Jaume Ferrer de La Mola de Menorca acollirà una jornada de portes obertes on els menorquins podran visitar les instal·lacions i conèixer el personal científic. Es mostrarà una exposició sobre els programes de seguiment científic que s’hi realitzen, a càrrec dels tècnics de l’Estació Científica i del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO). L’investigadora i directora del Centre Oceanogràfic de Balears de l’IEO i directora científica de l’Estació Jaume Ferrer, Salud Deudero, presentarà el programa científic a les 18.30 hores.
A més, a les 19 hores, es durà a terme la xerrada “El marisqueig al port de Maó, ahir i avui”, a càrrec d’Adolf Sintes, membre de la secció de Ciències Socials de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i autor de diversos llibres i articles sobre el producte de Menorca, la història i tradicions.
Els assistents també podran gaudir d’una demostració gastronòmica i tast de musclos del port de Maó amb diferents tipus de salsa maonesa, de la mà de l’associació Fra Roger Gastronomia i Cultura. El tast es maridarà amb vi blanc de Binifadet i el Consell Regulador Denominació d’Origen Queso Mahón també participarà oferint un tast de formatges.
Per tal de fer la visita més lúdica, la monologuista i científica Ana Payo oferirà dos monòlegs: “Una oceanógrafa de secano” i “Ana y Paco una historia de amor (entre gaviotas)”. Ana Payo es oceanògrafa i monologuista i, a més, divulga amb Big Van i milita en la lluita contra el canvi climàtic i la desigualtat de gènere.
ParcBit, 28 de setembre:
El dijous 28, a partir de les 18.15 hores, el claustre de Son Espanyol del ParcBit acollirà un “Tast de ciència i vins” amb la intenció de divulgar la part més científica del món dels vins així com la recerca que s’està duent a terme sobre l’activitat vitivinícola a Espanya. L’acte començarà a les 18 hores amb una degustació de vins de la DO Pla i Llevant i Petits Cellers de Mallorca. Així, a les 19h com els més apassionats del vi podran fer uns tast dirigits per Julio Torres, sommelier d’AVA Vins i a les 20h dirigit per Pilar Oliver de la Bodega Miquel Oliver de Petra.
També relacionada amb el vi, el CSIC a les Illes Balears mostrarà la seva exposició “La Vid, el vino, el CSIC: 200 años de investigación” que fa un recorregut per les diferents varietats nacionals de la vinya, els primers estudis científics que se’n feren i la recerca que realitza actualment el CSIC.
A banda de vins, la Nit dels Investigadors al ParcBit oferirà una degustació de formatges del Consell Regulador Denominació d’Origen Queso Mahón.
A les 18.30 hores el periodista i divulgador científic Enric Culat presentarà el nou programa “Balears fa ciènca” que emetrà IB3 Televisió en els propers mesos.
Durant tot l’esdeveniment, s’aniran projectant imatges de l’exposició fotogràfica de la construcció del “Complex Balear d’Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Innovació del ParcBit”, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu 2007-2013 de les Illes Balears per donar a conèixer a la ciutadania el valor afegit de la Política de Cohesió Europea”.
Moll de Palma, 29 de setembre:
La nit del divendres 29, de 18 a 21 hores, al Moll de Palma s’obriran les portes del Buc Oceanogràfic SOCIB per a què tots els interessats puguin conèixer, a través de personal investigador, tècnic i la seva tripulació, com s’investiguen els oceans en el segle XXI. Aquesta activitat és promoguda pel programa de divulgació i recerca MEDCLIC: el Mediterrani a clic del Servei d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i l’Obra Social “La Caixa”.
També amb l’objectiu d’apropar els ciutadans als professionals del SOCIB i l’IMEDEA, es tendrà l’oportunitat de fer “Canyes amb científics i científiques” amb qui es podrà conversar sobre què és l’oceanografia, saber per a què serveix un glider, quin és el paper dels oceans en el canvi climàtic. La científica de l’IMEDEA Ana Payo oferirà de nou monòlegs amb humor científic i molta oceanografia.
També a bord, el SOCIB mostrarà l’exposisió “El Mediterráneo a un clic”, onze fotografies de gran format que mostren la tasca del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), una institució pública dedicada a la investigació marina i costanera a través de l’ús de les noves tecnologies.
Inscripcions:
Totes les activitats són gratuïtes. Els interessats en participar en el tast de vins dirigits han d’inscriure’s prèviament al següent formulari: https://goo.gl/forms/w1U3tfytb6quAZWb2
Cartell Mallorca
Qué es la Noche de los Investigadores? | Menorca, 25 de septimbre | ParcBit, 28 de septiembre | Muelle de Palma, 29 de septiembre | Inscripciones |
Qué es la Noche de los Investigadores?
Los próximos 25, 28 y 29 de septiembre la Dirección General de Innovación e Investigación junto con la Fundación Bit, la Delegación del CSIC en las Illes Balears y el SOCIB organizan la “Noche de los Investigadores 2017” en las Islas Baleares. Durante los 3 días se ofrecerán un conjunto de actividades con el objetivo de acercar la ciencia y la investigación a la sociedad balear de una manera lúdica y divertida y a través de un contacto directo con los mismos expertos y expertas.
La Noche Europea de los Investigadores es un proyecto europeo de divulgación científica promovido por la Comisión Europea dentro de las acciones Marie Sktodowska-Curie del programa Horizonte 2020, que tiene lugar simultáneamente en más de 250 ciudades europeas desde 2005.
Menorca, 25 de septiembre:
El próximo lunes día 25 de septiembre, de 18 a 21 horas, la Estación Científica Jaume Ferrer de La Mola de Menorca acogerá una jornada de puertas abiertas donde los menorquines podrán visitar las instalaciones y conocer el personal científico. Se mostrará una exposición sobre los programas de seguimiento científico que se realizan, a cargo de los técnicos de la Estación Científica y del Centro Oceanográfico de Baleares del Instituto Español de Oceanografía (IEO). La investigadora y directora del Centro Oceanográfico de Baleares del IEO y directora científica de la Estación Jaume Ferrer, Salud Deudero, presentará el programa científico a las 18.30 horas.
Además, a las 19 horas, se llevará a cabo la charla “El marisqueig al puerto de Mahón, ayer y hoy”, a cargo de Adolf Sintes, miembro de la sección de Ciencias Sociales del Instituto Menorquín de Estudios (IME) y autor de varios libros y artículos sobre el producto de Menorca, la historia y tradiciones.
Los asistentes también podrán disfrutar de una demostración gastronómica y cata de mejillones del puerto de Maó con diferentes tipos de salsa maonesa, de la mano de la asociación Fra Roger Gastronomía y Cultura. La cata se maridarà con vino blanco de Binifadet y el Consejo Regulador Denominación de Origen Queso Mahón también participará ofreciendo una cata de quesos.
Para hacer la visita más lúdica, la monologuista y científica Ana Payo ofrecerá dos monólogos: “Una oceanógrafa de secano” y “Ana y Paco una historia de amor (entre gaviotas)”. Ana Payo es oceanógrafa y monologuista y, además, divulga con Big Van y milita en la lucha contra el cambio climático y la desigualdad de género.
ParcBit, 28 de septiembre:
El jueves 28, a partir de las 18.15 horas, el claustro de Son Espanyol del ParcBit acogerá una “Cata de ciencia y vinos” con la intención de divulgar la parte más científica del mundo de los vinos así como la investigación que se está llevando a cabo sobre la actividad vitivinícola en España. El acto empezará a las 18 horas con una degustación de vinos de la DO Pla i Llevant y Petits Cellers de Mallorca. Además, los más apasionados del vino podrán hacer unas catas dirigidas, a las 19h por Julio Torres, sommelier de AVA Vins y a las 20h otra cata dirigida por Pilar Oliver de la Bodega Miquel Oliver de Petra.
También relacionada con el vino, el CSIC en las Islas Baleares mostrará su exposición “La Vid, el vino, el CSIC: 200 años de investigación“ que hace un recorrido por las diferentes variedades nacionales de la viña, los primeros estudios científicos que se hicieron y la investigación que realiza actualmente el CSIC.
Además de vinos, la Noche de los Investigadores en el ParcBit ofrecerá una degustación de quesos del Consejo Regulador Denominación de Origen Queso Mahón.
A las 18.30 horas el periodista y divulgador científico Enric Culat presentará el nuevo programa “Baleares hace ciènca” que emitirá IB3 Televisión en los próximos meses.
Durante todo el evento, se irán proyectando imágenes de la exposición fotográfica de la construcción del “Complejo Balear de Investigació, Desarrollo Tecnológico e Innovación del ParcBit”, cofinanciado en un 50% por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) en el marco del Programa Operativo 2007-2013 de las Islas Baleares para dar a conocer a la ciudadanía el valor añadido de la Política de Cohesió Europea”.
Moll de Palma, 29 de septiembre:
La noche del viernes 29, de 18 a 21 horas, en el Muelle de Palma (enfrente de La Lonja) se abrirán las puertas del Buque Oceanográfico SOCIB para qué todos los interesados puedan conocer, a través de personal investigador, técnico y su tripulación, como se investigan los océanos en el siglo XXI. Esta actividad es promovido por el programa de divulgación e investigación MEDCLIC: el Mediterráneo a clic del Servicio de Observación y Predicción Costero de las Islas Baleares (SOCIB) y la Obra Social “La Caixa”.
También con el objetivo de acercar los ciudadanos a los profesionales del SOCIB y el IMEDEA, se tendrá la oportunidad de hacer “Cañas con científicos y científicas” con quienes se podrá conversar sobre qué es la oceanografía, saber para qué sirve un glider, cuál es el papel de los océanos en el cambio climático. La científica del IMEDEA Ana Payo ofrecerá de nuevo monólogos con humor científico y mucha oceanografía.
También a bordo, el SOCIB mostrará la exposisión “El Mediterráneo a un clic”, once fotografías de gran formato que muestran la tarea del Sistema de Observación y Predicción Costero de las Islas Baleares (SOCIB), una institución pública dedicada a la investigación marina y costera a través del uso de las nuevas tecnologías.
Inscripciones:
Todas las actividades son gratuitas. Los interesados en participar de las catas de vinos dirigidas se requiere de una inscripción previa rellenando sus datos en el siguiente formulario: https://goo.gl/forms/w1U3tfytb6quAZWb2