Aquesta iniciativa forma part de les mesures preses pel Govern per a un canvi de model econòmic
La vicepresidenta del Govern i Consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets ha anunciat la posada en marxa del programa Factoria d’Innovació 2018 -2019 que assessorarà i formarà a més de 100 empreses de les Illes Balears. L’objectiu de la Factoria d’Innovació és ser un centre d’alt rendiment en creativitat aplicada a la innovació i un entorn dedicat al 100% al desenvolupament del potencial innovador de les empreses i forma part de les actuacions que s’han duit a terme aquesta legislatura per a aconseguir un canvi en el model econòmic de les Illes Balears.
Durant la roda de premsa de presentació de la Factoria d’innovació, Bel Busquets ha destacat l’increment en assessorament a empreses amb potencial innovador durant aquesta legislatura respecte de l’anterior. La vicepresidenta ha explicat que “durant aquesta legislatura, s’han assessorat individualment 394 empreses (un 25% més que l’anterior legislatura) a les quals s’ha donat suport en l’estructuració de plans d’innovació, projectes d’RDI, i cerca de finançament, entre d’altres”. Amb el programa de FdI es vol arribar a un balanç final de més de 450 empreses.
Així, la vicepresidenta ha resaltat que “tot això implica millores importants al teixit empresarial de les illes, amb empreses més competitives, i redunda en una economia més diversificada, basada en la innovació i en el coneixement”.
Durant la presentació, la vicepresidenta ha estat acompanyada del Director General d’Innovació i Recerca Pep Lluís Pons i Gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera.
Per la seva banda, Pep Lluís Pons, ha explicat que la Factoria d’Innovació s’emmarca dins una sèrie d’activitats que tenen per objectiu que el coneixement creat gràcies a la inversió pública pugui arribar també al sector privat.
El programa, que disposa d’activitats i serveis adaptats a diferents nivells d’experiència; des de l’empresa que no disposa de cap tipus d’experiència, fins a una fase final en la qual l’empresa ja disposa d’una àmplia cultura innovadora, començarà amb una primera fase per identificar les empreses potencialment innovadores i el nivell en què es troben.
Posteriorment, es duran a terme en paral·lel les diferents actuacions de capacitació de les empreses que conformen el programa, segons ha explicat Biel Frontera.
Així, a cada una de les illes s’organitzaran 4 seminaris de capacitació grupals per tractar temes com la metodologia de model de negoci Canvas, el foment de la cultura innovadora, com elaborar un pla estratègic o sobre la gestió de projectes d’RDI. Amb aquests seminaris s’espera formar a més de 60 empreses.
També es faran diagnòstics d’innovació a unes 15 empreses, a través dels quals s’identificaran les principals debilitats i fortaleses respecte a la gestió de la innovació dins l’empresa i se suggeriran una sèrie d’accions i prioritats per a la seva millora, i també comparar-les amb les capacitats d’altres empreses d’àmbit europeu.
Una altra de les accions que es portaran a terme seran les consultories individualitzades en gestió d’innovació i assessorament en projectes d’RDI, amb l’objectiu de millorar la productivitat i competitivitat de les empreses d’acord amb les prioritats detectades en temes tan importants com l’estructuració de projectes d’RDI i la definició de nous productes. En aquest sentit, es preveu ajudar a un mínim de 15 empreses a introduir nous productes o serveis al mercat i a un mínim de 15 empreses a estructurar un projecte d’RDI.
A més a més, unes 10 empreses que entrin dins de la Factoria d’Innovació podran rebre també capacitació perquè puguin ser certificades com a PIMES innovadores, d’acord amb les normes UNE 166.002 o equivalent.
Finalment se celebraran meses de descobriment emprenedor per identificar aproximadament 15 potencials projectes transformadors, en una acció col·lectiva en investigació i innovació en què un grup d’emprenedors explorarà un nou àmbit d’oportunitats de negoci i tecnològiques que suposi un canvi estructural a la regió.
La Factoria de la Innovació és un projecte que funcionà durant l’any 2015 a totes les Illes Balears, impulsat per la Direcció General de Recerca i Innovació. El seu objectiu és ser un centre d’alt rendiment en creativitat aplicada a la innovació i un entorn dedicat al 100% al desenvolupament del potencial innovador de les empreses.
La Fundació Bit manté els seus programes de suport a empreses i emprenedors de base tecnològica o amb potencial innovador de les Illes Balears, ja que representen un dels sectors beneficiaris de l’entitat. Precisament, els estatuts de la Fundació Bit preveuen fomentar la competitivitat empresarial a partir de la innovació i la tecnologia, així com impulsar la participació d’empreses balears en iniciatives i convocatòries de finançament a l’RDI.