449
El passat 13 de març el Cluster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliQIB) organitzà la Jornada tècnica sobre la digitalització i industria 4.0 de la qual us en farem cinc cèntims del més destacat.
- Mariona Luis d’ Innobalears explicà el projecte Intralogistics. Primer, cal fer l’enfocament en els processos de l’empresa: operatius (diaris); de suport (a llarg termini). Explicà el model SCOR ( supply chain operations reference model) analitzar cadena subministre i identificar problemes logística i planificació recursos… fer diagnòstic. La fase 1, seria fer un diagnòstic analitzant la planificació de la cadena de subministrament, clients i proveïdors, i identificar quins punts s’haurien de millorar. A partir del diagnòstic, passam a la fase 2: identificació de tecnologies per millorar la gestió del procés, proposar eines concretes i pla d’implementació. I la fase 3 seria l’estudi de la viabilitat de la implantació d’una tecnologia (anàlisi del cost de l’eina, estimació del benefici, estructuració d’un projecte per presentar a alguna convocatòria de la DGPI)
- Óscar Nogales, especialista en Comunicacions i Seguretat a Brújula parlà de ciberseguretat. La seguretat va per capes (firewall, antivirus…), al centre està la dada. No existeix cap sistema que ens doni una garantia del 100% de seguretat, sempre haurem d’assumir algunrisc. Donà exemples de ciberatacs als darrers anys. Quan hi hagi una fallida de seguretat l’empresa ho ha de comunicar als clients, no com el cas d’Uber que ho va encobrir. Fins i tot les empreses més modernes i amb recursos com Tesla també pateixen ciberatacs. Les amenaces poden ser: malware, robatori d’identitat, atacs serveis públics. Exemples de malware: Botnets atacs a través d’internet of things, virus, troianos, spyware, adware, ransomware. Robatori identitat pot ser: “endivinar credencials”, atac de diccionari, enginyeria social com phising, vishing (trucades per telèfon simulant ser el teu banc, proveïdor),…És important tenir còpies de seguretat i versions actualitzades de tot. Principals vectors d’atac: el correu electrònic, principalment, segons Estudi sobre la Ciberseguretat i confiança a les llars espanyoles de l’ONTSI (nov. 2016), un 88,8%; així com a través de navegació per internet. Però ara també hi ha atacs a través de missatgeria instantània com Whatsapp. A l’hora d’establir i actualitzar les nostres passwords, hi ha una sèrie de recomanacions passwords perquè siguin més segures. Per exemple, tenir unes regles per començar i anar fent variacions o emprar eines com Keypass. La conclusió és que el principal enemic de la ciberseguretat som els propis usuaris, per això tots hem de ser responsables amb les passwords, els antivirus,…i desconfiar de mails sospitosos, amb faltes d’ortografia…,en defitiva, tenir sentit comú.
- Bernat Homar, gerent de Softline parlà de tendències de futur dels ERP, la gestió de clients és un tema que ha avançat molt. Sistemes de gestió de magatzem: sistemes intel·ligents de predicció de necessitats; gestió d’entrades/inventaris amb mòbils, lectors QR. L’etiqueta Rfid permet fer un inventari en temps real però encara es costós. Picking intel·ligent de comandes segons rutes, localització…Digitalització i intercanvi electrònic de documents. Les apps poden agilitzar molts les comandes sense necessitat de PC i amb confirmació de disponibilitat real.
- Santiago Barro, gerent i fundador de Binary Menorca SL parlà de cloud computing per empreses i de les tendències de futur (IA…). També existeix el SAAS, avantatges del cloud: dispersió geogràfica per accedir a les dades; informació en temps real, les notificacions push al mòbil poden automatitzar-se. El cloud també permet escalabilitat; estalvi costs, creix en funció de les teves necessitats, hi sol haver periodes de prova gratis. Les dades que tenguem al cloud són nostres. Important, quan contractem un servei de cloud, demanar també Service legal agreement. Tendències TIC de futur per empreses: combinar IoT+3D+IA; imprimir coses, aplicar-hi IA i connectar-les. Big Data+cloud+IA. Consell: no tenir por a les noves tendències, cal adaptar-se per sobreviure.
- Diego Rodríguez i Antonio Dvorak de Movistar. Big Data és manejar diferents fonts de dades. Telefónica ofereix un servei de consultoria per veure primer si realment la teva empresa necessita Big Data i així poder automatitzar. La indústria química genera un 12,6% delPIB a Espanya. Transformació digital: xarxes flexibles; seguretat integral; infraestructura adaptativa; transformació de la dada en informació. La tecnologia SDN aplicada a la WAN ofereix la possibilitat de canviar l’ample de banda, el teu propi aplicatiu dicta les necessitats de cada moment. Primer cal mirar si la teva empresa necessita o no Big Data. I després, entendre les dades (little data), perquè el desenvolupament d’un projecte Big Data no és senzill: procés no linial, ecosistema complex…el 60% dels projectes de Big Data fracassen.