785
El passat 3 de novembre va tenir lloc la jornada sobre facturació electrònica que va organitzar l’iBit per donar a coneixer l’actualitat del tema. També es presentaren els resultats de les activitats desenvolupades per turisLAB dins el marc del Plan Avanza sobre la creació d’extensions del format Facturae per turisme.
De les interessants aportacions fetes per Diego Parra, cap adjunt de la unitat de gestió de la delegació central de grans contribuents (Agència Tributària), i Fabiola de Frutos, directora de nous canals de CECA, en destacaria unes quantes:
- La resistència al canvi de les persones i empreses és la barrera a rompre per aconseguir una implantació a gran escala de la factura electrònica. L’arquitectura ja està definida, i la tecnologia disponible, només cal adoptar-la.
- La facturació electrònica no és una nova exigència administrativa per complicar la vida a la gent, més aviat es tracta d’una obligació de la pròpia Adminstració de transformar-se en una administració electrònica més eficient en benefici dels ciutadans (fins i tot hi ha una llei que promou aquests motius: la 11/2007).
- El format Facturae impulsat per l’AEAT es va definir seguint un procés bottom-up hi ha demostrat satisfer en bona mesura les necessitats de l’empresa. Aquesta postura era millor que quedar-se immòbil esperant el format únic europeu, que encara no ha arribat (la convergència europea de formats sembla que anirà en la línia identificada per UN/CEFACT).
- Espanya està ben posicionada a nivell europeu, a pesar de que alguns països nòrdics ja han aconseguit una apagada analògica de les factures en paper, com el cas de Dinamarca.
- Finalment, la interoperabilitat entre plataformes segueix sent un repte, però iniciatives com la de IberPay i el seu sistema SIFE, Sistema de Intercanvi de Factura Electrònica, com a hub de interoperabilitat entre plataformes d’entitats financeres, va en la bona direcció.
Si algú es va perdre la jornada la pot veure des d’aquí.