721
El passat 8 d’abril vam començar el nostre 4t cicle CineTIC a Sa Congregació (Sa Pobla), acte emmarcat dins la Setmana de la Joventut amb estudiants d’ESO de diversos centres educatius. Vam veure la pel·lícula “La xarxa Social” (podeu consultar la nostra fitxa), que explica la història de com es va crear Facebook, amb moltes referències al món de les start-ups, xarxes socials…, i comptàrem amb na Patrica Bárcena, experta amb màrqueting digital i Fundadora de l’Agència Sozialmas.
Aquí teniu un resum del més destacat de la xerrada i el debat amb els estudiants:
- Bárcena demana quines professions pensam hi pot haver al voltant de les xarxes socials: community managers, influencers, bloggers, gammers, youtubers, professionals de creació de contingut, bloggers, social media managers. Però també altres professions com: socialmedia strategies, Tiktokers, advocats especialites, aspectes legals, etc.
- Silicon Valley és la cuna de les empreses tecnològiques com WhatsApp, Twitter, Instagram. A Sozialmas hi viatjam cada any per aprendre. Zuckerberg va voler comprar Snapchat i com que li van dir que no, va muntar les instagram stories.
- Bárcena explica la història del fundador de WatsApp, fill d’immigrants a EEUU, que menjava a menjadors socials i se’n va anar a demanar feina a Facebook i li van dir que no, i quan es va anar expandint Zuckerberg ho va comprar. I també va adquirir instagram.
- Quasi tothom utilitza les xarxes socials ara, però abans no tant.
- Per temes legals, dubtes sobre l’article 13, entre d’altre, podeu consultar el blog Términos y condiciones de Jorge Morell, també molt actius a les xarxes, tenen Instagram.
- Quins perills tenen les xarxes socials per la gent jove? A partir dels 13 anys en poden emprar, però cal estar atents als perills que impliquen: privacitat, sexting, mobbing, etc. Veure Pantallas Amigas. Però les xarxes també tenen usos positius. A Harvard, per exemple, enlloc d’examen els fan fer un blog ara.
- El que penjam a xarxes es queda allà. La base d’un community manager és la comunicació, no la informàtica.
- Les xarxes socials ajuden a crear la marca personal. Ser un youtuber seria un complement, cal estudiar audiovisuals, vídeos, formar-se en aquests camps.
- A Sozialmas treballam la influència amb els nostres clients. Som conscients que estan fent publicitat els influencers?
- Tot va canviant, TikTok abans era http://musical.ly . Consells: no enfocar-nos només a un canal, adaptar-nos a allò que ve. Els joves empren sobretot Instagram, Snapchat (bitmojis), Youtube.
- Tots els sectors estan canviant models negoci, economia col.laborativa, crear cançons abans estava subjecte a drets d’autor, ara alguns ho fan en obert amb Creative Commons. Fer feina amb xarxes socials requereix estudiar sempre, tenir creativitat.
- 3000 milions de persones empren xarxes socials al món, per destacar-hi cal tenir clar el nostre públic objectiu. També s’empra la gamificació: si fas alguna cosa en concret amb la seva marca a xarxes et donen un premi.
- La intimitat serà el luxe del futur, alerta amb allò que compartiu (dades personals) . Alerta també a les Fake news. El cas Cambridge Analytics: dades de Facebook emprades per guanyar eleccions a EEUU amb Trump i amb el Brexit.
- Quines seran les tendències tecnològiques del futur? Cotxes autònoms, intel·ligència artificial, realitat virtual, realitat augmentada, blockchain. En uns anys tot estarà més automatitzat, generat per robots.
- La tecnologia està canviant el món. Però es pot treballar en tecnologia sense estar-hi enganxat.
- Les xarxes socials canvien cada dia, per això hem d’estar al dia, formació continua, i també fixar-nos en les dades que publicam a l’hora de cercar feina.
- Recomanacions de llibres: “El tsunami tecnológico (¡Y cómo surfearlo!)” d’Àngel Bonet Codina. “Acepto las condiciones” de Cristóbal Cobo.
- Totes les grans empreses experimenten amb robots, intel·ligència artificial, Sophia the robot. La “singularitat”, no sabrem distingir robots/ humans?
- La tecnologia ben utilitzada pot ser molt útil, però també és perillosa.
- L’important és estar al dia de tot, i ser nosaltres els que empram les tecnologies i no les tecnologies a nosaltres. La diversitat, igualtat i sostenibilitat són grans preocupacions d’ara de les empreses tecnològiques.
- Consells per a un influencer: triar un canal, una temàtica que t’agradi, generar continguts, ser constant.
- La tecnologia dominarà el món? Estam fent història, veurem cap a on anam.
- Les xarxes socials desapareixeran? O canviaran?