Iniciatives a les Illes Balears per fomentar les vocacions STEM i tecnològiques.

A les Illes Balears existeixen actualment un bon grapat d’iniciatives encaminades a donar visibilitat a les dones STEM i a incentivar les vocacions STEM i tecnològiques a nines i nins de les escoles.

La Plataforma 11F Balears està constituïda per un grup de dones de diferents entitats i institucions dels sectors STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Promouen accions col·laboratives per posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia i fomentar vocacions científiques en les nines amb motiu de l’11F Dia internacional de la Dona i la Nina en la ciència. Algunes de les que es van dur a terme el 2021 van ser:

 • Jo també vull ser científica” : La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a través del CEP IBSTEAM, posà en marxa un concurs de vídeos escolars amb l’objectiu de visibilitzar el paper de la dona en la ciència i de fomentar les vocacions científiques entre les nines. Per això, els participants havien d’elaborar un anunci adreçat a conscienciar el públic de l’existència d’una bretxa de gènere en els camps científics i de motivació de les noves generacions. Amb la col·laboració de @convivexit i l’@IB_Dona.
 • La delegació del CSIC a Balears va publicar un dossier disponible online Dones, CSIC Balears, donant a conèixer algunes de les seves investigadores a les quals els demanen un consell a quan eren nines.
 • També emmarcat dins les activitats de l’11F, l’IFISC va organitzar “Just chatting con científicas”, retransmissió en directe d’un JustChatting. Durant la retransmissió, un grup de dones científiques xerraren i interactuaren amb el públic a través d’aquest canal de televisió online que, actualment, competeix amb Netflix o HBO com a forma d’entreteniment. Parlaren de la seva vocació, quina feina fan, quins aspectes positius suposa fer tasques professionals en el mónSTEM i quins referents tenen, en format Just Chatting.
 • L’Idisba durant la semana de l’11F va impartir xerrades divulgatives en línea a diversos centres educatius de les Illes, Científiques a l’aula.
 • La UIB va organitzar l’exposició itinerant  L’art de la taula periòdica. Les dones i els seus elements”   una exposició temàtica d’obres de pintors novells i consagrats de les Illes Balears que tenen un tema d’inspiració comú: la taula periòdica dels elements químics, i vol donar a conèixer al públic l’harmonia i la bellesa de l’ordenació periòdica dels elements, així com valorar el treball de moltes dones científiques que aportaren coneixement sobre els elements i contribuïren activament a la realitat actual de la taula periòdica.
 • Juga i coneix les oceanògrafes d’ahir i d’avuiJoc educatiu, en castellà i català, destinat al’alumnat de secundària (i a el públic en general) per conèixer jugant la importància de el paper de la dona en l’oceanografia, basat en la plataforma gratuïta per a l’aprenentatge mòbil Kahoot! llançat pel SOCIB.
 • Científiques de l’IMEDEA responen”: Presentaren a 13 investigadores de l’IMEDEA de diferents edats i categories professionals que a través d’un atractiu i dinàmic vídeo responen a 11 preguntes relacionades amb la seva carrera científica: quan van decidir ser científiques, quins suports van tenir en el seu entorn més proper, si van tenir alguna dona referent, si hi va haver algun estereotip o circumstància que podria haver-les condicionat a ser científiques, si van patir alguna discriminació en la seva carrera per ser dones, com ha afectat la seva carrera a l’hora de decidir ser mares, consells per a nines i dones joves, etc.
 • Vídeos 11F UIB : Les investigadores de la UIB proposen conèixer científiques, dones que han influït i donat exemple, a contracorrent i en un entorn ple de dificultats. Es poden veure tots els vídeos des del canal de la UIB a Youtube a la llista de reproducció específica.
 • Pelopantón en col·laboració amb la Plataforma 11F Baleares presentaren a El Mirador una exposició de 16 il·lustracions de científiques que duen a terme la seva feina a les Illes Balears.
 • Cada any, el darrer divendres del mes de setembre es cel·lebra la Nit Europea de la Recerca , un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida. Aquest esdeveniment se cel·lebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. Al web Nit de la Recerca es recullen les activitats que es duen a terme a les Illes Balears.

La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa també ofereix els següents programes:

 • RobotIB: programa que té per objectius potenciar la robòtica com a eina pedagògica entre l’alumnat de primària; dotar els centres de primària del material inicial necessari per introduir aquests continguts i formar els docents implicats en el programa en els coneixements necessaris per fer servir aquest material amb l’alumnat.
 • Iemprèn Jove” de l’IDI els objectius del qual són: (1) Fomentar la creativitat, la innovació i la responsabilitat social. (2) Impulsar la cooperació entre els alumnes i atendre la diversitat present a les aules. (3) Estimular l’aprenentatge basat en projectes i reptes a través de la pràctica. (4) Emprar tecnologies de la informació i la comunicació com a instrument d’iniciatives emprenedores. (5) Potenciar l’esperit emprenedor i les habilitats per a la vida i adquirir hàbits i conductes de forma autònoma a través del desenvolupament de les capacitats emprenedores. (6) Conscienciar tota la comunitat educativa de la rellevància de les aptituds emprenedores.

Des de la UIB es duen a terme les següents iniciatives:

 • Ciència per tothomAquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent, adreçat a estudiants de primària, secundària i públic en general.
 • EstalmatTracta de detectar, orientar i estimular de manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional d’estudiants de 12-13 anys, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant una orientació setmanal, que s’efectuarà (aproximadament) cada setmana per tres hores.

Des de l’Escola Politècnica Superior de la UIB es duen a terme:

 • Accions per a alumnes de secundària/primària: SeràsEPS
  • TryEngineering
  • Scratch
  • First Lego League
  • Demotec
  • Estalmat
  • Olimpíades d’Informàtica (primera edició a les Illes Balears)
  • Olimpíades de Matemàtiques
 • Accions per a alumnes dels 6 graus de l’EPS (Informàtica, Telemàtica, Industrial, Matemàtiques, Edificació i Agroalimentària): SomEPS.
 • Sessions en dimecres, de 12h30 a 14h30, per a tots els cursos i estudis de l’EPS, on es pretén oferir formació en competències transversals i genèriques per tots els alumnes així com apropar el món empresarial a la UIB-EPS. En aquestes jornades, a banda d’aportar ponents ben interessants, les empreses aprofiten per presentar-se als estudiants per tal de fer futurs reclutaments.

En l’àmbit tecnològic trobam:

 • Women Techmakers: El programa Women Techmakers de Google proporciona visibilitat, comunitat i recursos per a les dones en tecnologia. A Mallorca el Women Techmakers/GDG Mallorca i a Menorca el Women Techmakers/GDGMenorca organitzen meet ups, activitats…
 • Djangogirlsés una organització sense ànim de lucre i una comunitat que capacita i ajuda les dones a organitzar tallers de programació gratuïts d’un dia proporcionant eines, recursos i suport. Aquí tenim DjangoGirls Mallorca.
 • Premis Wonnow per a dones estudiants de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques amb l’objectiu d’impulsar l’excel·lència femenina en aquests àmbits.
  • El guardó, convocat per CaixaBank i Microsoft Ibérica, a la darrera convocatoria ha consistit en els premis següents:
   • Un premi monetari de 10.000 euros al millor expedient acadèmic.
   • Deu premis de beca remunerada per treballar a CaixaBank.
   • Programa de mentoria de Microsoft Ibèrica per a les guanyadores.
  • Hi podien participar les alumnes que hagin superat els 180 primers crèdits de graus STEM i que continuïn estant matriculades i cursant aquest grau o un màster que doni continuïtat als estudis.

Existeixen iniciatives privades per fomentar la tecnologia i la ciència als centres educatius, que també arriba als de les Illes Balears, com:

Des de la Fundació Bit s’han creat fitxes de pel·lícules i de llibres sobre tecnologia en les accions CineTIC  LlibresTIC per a fomentar vocacions tecnològiques, i s’han analitzat també des d’un punt de vista de gènere. En les entrevistes que s’han realitzat a experts en tecnologia es procura també entrevistar dones per a proposar-les com a referents femenins.