Iniciatives a les Illes Balears per fomentar les vocacions STEM i tecnològiques.

 

 

A les Illes Balears existeixen actualment un bon grapat d’iniciatives encaminades a donar visibilitat a les dones STEM i a incentivar les vocacions STEM i tecnològiques a nines i nins de les escoles.

La Plataforma 11F Balears està constituïda per un grup de dones de diferents entitats i institucions dels sectors STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Promouen accions col·laboratives per posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia i fomentar vocacions científiques en les nines amb motiu de l’11F Dia internacional de la Dona i la Nina en la ciència. . A la seva web trobareu totes les que es van organitzar el passat 11 de febrer de 2024 i també les passades edicions des del 2019.

Cada any, el darrer divendres del mes de setembre es cel·lebra la Nit Europea de la Recerca , un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida. Aquest esdeveniment se cel·lebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. Al web Nit de la Recerca es recullen les activitats que es duen a terme a les Illes Balears.

El Centre de Professorat IBSTEAM té el projecte:

  • Jo també vull ser científica: Amb motiu de l’11F Dia internacional de la Dona i la nina en la ciència aquest concurs té l’objectiu de visibilitzar la contribució que han fet i continuen fent les dones en l’àmbit científic, posar a l’abast nous referents per als nostres infants i adolescents i fomentar les vocacions científiques entre les nines.

L’ADR ofereix:

  • Ibemprèn Jove: A través de diferents programes a cada etapa educativa i amb el suport del professor o professora i un consultor extern, els alumnes de secundària, formació professional bàsica i cicles formatius, de les Illes Balears. es convertiran en emprenedors i hauran de crear i gestionar la seva pròpia empresa.

El Centre d’Aprenentatge CientíficoMatemàtic (CentMat): és una oferta educativa complementària de la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats del Govern de les Illes Balears.Té per objectiu,entre altres coses,facilitar a l’alumnat l’adquisició de les competències matemàtiques bàsiques, el permeti progressar en el mon acadèmic, desenvolupar-se a nivell personal i el prepari per a la vida adulta en l’àmbit d’una societat altament tecnificada. Per això tenen una oferta educativa amb itineraris, tallers i activitats, i préstec de material pels centres educatius. També ofereixen recursos com exposicions, materials, activitats, etc…

Des de la UIB es duen a terme les següents iniciatives:

  • Ciència per tothom: Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent, adreçat a estudiants de primària, ESO i públic en general.

  • Estalmat: Tracta de detectar, orientar i estimular de manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional d’estudiants de 12-13 anys, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant una orientació setmanal, que s’efectuarà (aproximadament) cada setmana per tres hores.

  • Estalquim: és un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la Química. És un projecte organitzat per la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears, amb la col·laboració de la FECYT. Els nins i nines que entren al projecte ESTALQUIM reben formació i atenció especialitzada durant dos cursos acadèmics utilitzant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic en què els alumnes són els protagonistes, entrenant la seva capacitat d’experimentació, la seva creativitat i la seva capacitat de raonament i resolució de problemes.

  • Olmpíada Local de Física: La prova està destinada a alumnes matriculats del segon curs de batxillerat que cursen l’assignatura de Física a centres públics, concertats o privats, de les Illes Balears. L’alumnat de primer curs de batxillerat també hi pot participar.

  • Olimpíada de Química: dirigida a tots els alumnes matriculats al segon curs de batxillerat que cursin l’assignatura de Química a qualsevol centre públic, concertat o privat d’aquest districte universitari. Qualsevol altre participant ha d’estar avalat per un professor o professora de Química del centre educatiu.

  • Proves cangur: És una prova internacional de matemàtiques que s’organitza arreu d’Europa i a altres llocs del món. La Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX (http://www.xeix.org) està al capdavant de l’organització a les Illes de les Proves Cangur de Matemàtiques, conjuntament amb la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) i la UIB. Hi ha dues categories: Una primera de 5é de Primària a 2n d’ESO, i una segona de 3r d’ESO a 2n de Batxillerat.

  • Mètode Còmic: La UIB i el Clúster de Còmic llancen Mètode Còmic. Ciència en Vinyetes, una col·lecció de còmics per fer divulgació científica. El primer número és Aventura natura: els ecosistemes de les Balears i el segon és Aventura Natura 2. Els impacte als ecosistemes de les Illes Balears. Anteriorment ja havien col·laborat amb l’exposició «Còmic Nostrum 2021«, de la qual trobam disponible tots aquests recursos (còmics en pdf).

  • El Consell Social de la UIB concedeix cada any els Premis d’Investigació per a alumnes de batxillerat i de cicles formatius de grau superior de formació professional.

  • Mentoriment: és un programa d’enriquiment extracurricular dirigit a l’alumnat de les Illes Balears identificat amb altes capacitats intel·lectuals de tercer i quart curs d’ESO, de batxillerat i d’FP de grau mitjà i superior dels centres sostinguts amb fons públics de les Illes Balears. Algunes de les sessions tracten temes STEM.

  • «Territorio gravedad», una sèrie de divulgació científica sobre les ciències que estudien el cosmos amb participació de la UIB. Aquesta producció audiovisual compta amb la participació de membres destacats de la comunitat científica internacional, entre els quals hi ha la doctora Alícia Sintes. Disponible a Filmin i a Vimeo.

  • De tu a tu: Els estudiants de grau us explicaran breument el seu dia a dia a la Universitat, el funcionament de les classes, les pràctiques, les activitats que es poden fer fora de les classes.

  • Setmana del Postgrau, durant la qual es faran conferències sobre temes d’actualitat, concursos, lliurament de premis i moltes més activitats per donar a conèixer la formació de postgrau oficial que ofereix la UIB.

Des de lEscola Politècnica Superior de la UIB es duen a terme:

Activitats que es fan a l’Escola Politècnica Superior de la UIB:

  • Demotec: Els tallers els poden fer alumnes des de tercer d’ESO fins a segon de batxillerat.

  • Estalmat: ESTALMAT és un projecte de detecció i estímul del talent matemàtic en nins i nines entre 11 i 13 anys.

  • L’Escola Politècnica Superior en Família: De 3r d’ESO a 2n de batxillerat

Jornades que es fan a l’Escola Politècnica Superior de la UIB:

Olimpíades i concursos:

  • Olimpíada Matemàtica 1r i 2n de Batxillerat

  • Olimpíada Informàtica ESO, Batxillerat i CFGM

  • Construint amb enginy ESO, Batxillerat, CFGM i CFGS

  • HOLA EPS!: L’Escola Politècnica Superior (EPS) organitza unes sessions imprescindibles per als alumnes de nou ingrés impartides pels alumnes tutors. En elles, els alumnes tutors explicaran de primera mà les claus i eines necessàries per a tenir èxit en el primer curs. Es tracta d’unes sessions interactives, on podreu resoldre qualsevol dubte que vos pugui sorgir.

  • Aquí Fem Mates? (AFM) és un programa de l’EPS adreçat a l’alumnat i professorat del Grau de Matemàtiques que, a més de la formació transversal, pretén afavorir la interacció entre la comunitat GMAT+. Entre altres activitats, es realitzen les sessions inaugurals, trobades amb antics estudiants del Grau, conferències de caràcter científic i divulgatiu, xerrades per part d’empreses de diversos sectors, concursos, o els AFM Awards amb els quals es conclou cada curs acadèmic.

Activitats #SeràsUIB d’estiu 2024:

  • Campus Cientificotècnic d’Estiu: l’objectiu principal és fomentar l’interès per la ciència, la tecnologia i la innovació entre estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de les Illes Balears i incentivar l’accés dels estudiants a les titulacions cientificotècniques;

  • Campus FuturTech: Es tracta de la primera edició que impartirem a la UIB de la mà de Robotix Balears, per a estudiants de 10 a 16 anys, amb l’objectiu de difondre l’interès per la tecnologia, l’enginyeria i la ciència amb activitats basades en la robòtica, la programació i la impressió 3D.

  • Minicampus DiverTech: L’objectiu principal és desenvolupar la creativitat i l’enginy dels estudiants i incentivar l’accés dels estudiants de 4t-6è de primària i 1r d’ESO a les titulacions tecnològiques.

  • Diada Petits Científics UIB: És un projecte educatiu destinat a estudiants de 6è de primària mitjançant el qual podran gaudir d’un conjunt d’activitats científiques que els permetin despertar la curiositat per l’ampli ventall de possibilitats que ofereix la ciència, les matemàtiques, la tecnologia i l’arqueologia.

  • Tallers com per exemple: Vols descobrir que la Física ens explica coses interessants? o Divertint-nos amb la química.

El Col·legi Oficial de Químics atorga cada any el Premi Sant Albert al millor expedient de grau i al millor treball de recerca.

La Beca Robot d’Enginyeria Industrial convocada per la UIB a través de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i en col·laboració amb l’Escola Politècnica Superior (EPS) i la companyia Robot, SA, cobreix el cost total de la matrícula del Màster Universitari en Enginyeria Industrial durant els cursos acadèmics 2022-23 i 2023-24.

En l’àmbit tecnològic trobam:

  • Women Techmakers: El programa Women Techmakers de Google proporciona visibilitat, comunitat i recursos per a les dones en tecnologia. A Menorca el Women Techmakers/GDGMenorca organitzen meet ups, activitats…

  • Djangogirls: és una organització sense ànim de lucre i una comunitat que capacita i ajuda les dones a organitzar tallers de programació gratuïts d’un dia proporcionant eines, recursos i suport. Aquí tenim DjangoGirls Mallorca.

  • Premis Wonnow , una iniciativa conjunta de CaixaBank i Microsoft Ibérica per a dones estudiants de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques amb l’objectiu d’impulsar l’excel·lència femenina en aquests àmbits.

    Existeixen iniciatives privades per fomentar la tecnologia i la ciència als centres educatius, que també arriba als de les Illes Balears, com:

  • RetoTech de la Fundació Endesa:  RetoTech es desenvolupa durant tot el curs escolar en tres etapes. D´una banda, la formació en innovacions educatives que el professorat encarregat rep de part de l´equip de RetoTech. En segon lloc, el treball a l’aula dels reptes plantejats, que implica directament els alumnes i en què el projecte va prenent forma. Per acabar, la preparació del projecte final.


  • La UOC convoca des del 2016 els Premis internacionals equit@T de vídeo a l’àmbit de gènere i tecnologia per a estudiants de secundària i persones adultes.

El Festival Pint of Science és un esdeveniment d’índole internacional que convida els investigadors més capdavanters a compartir els seus coneixements amb tu en un ambient relaxat i distès: el bar i es du a terme de manera simultània a vàries ciutats del món, entre elles Palma.

Menorca i Eivissa Tech Camp: El FabLab del CentreBit Menorca i el Fablab d’Eivissa seran de nou aquest estiu l’escenari del Menorca i l’Eivissa Tech Camp 2024, una iniciativa tecnològica gratuïta a Menorca i a preus reduïts a Eivissa, dirigida a joves d’entre 12 i 17 anys. Organitzat per la Xarxa de FabLabs i promogut per la Fundació Bit, sota la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital de la Conselleria d’Economia Hisenda i Innovació, aquest camp tecnològic tindrà lloc durant el mes de juliol.

Finalment, una de les línies de feina del Departament de Societat Digital de la Fundació Bit és la promoció de les vocacions d’estudis STEM, en el marc de l’encomana de gestió de la Direcció General d’Innovació del GOIB 2023/24 continuam amb les activitats per a despertar vocacions tecnològiques entre la infantesa i la joventut de les Illes Balears, integrant la perspectiva de gènere i dirigint els missatges cap al gènere femení. Per això posam a l’abast de tot el professorat els següents materials indicats per ESO, Batxillerat i FP aliniats amb la LOMLOE:

  • Fitxes CineTIC: El cinema com a eina per aprendre i plantejar debats sobre tecnologia. Aquí hi trobareu fitxes de pel·lícules/sèries/documentals disponibles a les principals plataformes en els quals la tecnologia hi té un paper protagonista. Cada fitxa consta de: fitxa tècnica; plataforma on es pot trobar; breu descripció de les tecnologies que apareixen a la pel·lícula; què hi trobam amb perspectiva de gènere; algunes reflexions/temes de debat; enllaços on trobar més informació de la pel·lícula; per quines edats està recomanada i un quizz amb preguntes/respostes sobre la pel·lícula.

  • Fitxes Llibres TIC: Novel·les, relats, assajos de ciència ficció/tecnologia per totes les edats per reflexionar. A cada fitxa hi trobareu: Fitxa tècnica; informació sobre l’autor; resum; perspectiva de gènere; conclusions, temes per reflexionar.

  • Exposició itinerant: En el marc del projecte “Ciència i Tecnologia en femení” que duim a terme en col·laboració amb APTE (Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya), posam a disposició dels centres educatius de les Illes Balears la possibilitat d’acollir l’exposició itinerant “Dones que canviaren el món” i “Dones que canvien el món” en la qual es mostra la biografia de dones destacades del món STEM d’arreu del món i també de les Illes Balears. L’exposició física, que també es pot veure de forma virtual, “Dones que canviaren el món” (https://ja.cat/donesquecanviarenelmon) i “Dones que canvien el món” (https://ja.cat/donesquecanvienelmon), consisteix en 22 roll-ups de 850 x 2000 m/m. Per a sol·licitar-la s’ha d’emplenar aquest formulari: https://ja.cat/exposicioitinerantdones. Trobareu tota la informació detallada aquí

  • A més a més, s’organitza un Concurs DONES REFERENTS STEM per alumnes de 1r-4t d’ESO que està previst tornar a convocar a final d’any

  • I a les entrevistesTIC que s’han realitzat a experts en tecnologia es procura també entrevistar dones per a proposar-les com a referents femenins o s’aborda el tema de la perspectiva de gènere.