Iniciatives a les Illes Balears per fomentar les vocacions STEM i tecnològiques.

A les Illes Balears existeixen actualment un bon grapat d’iniciatives encaminades a donar visibilitat a les dones STEM i a incentivar les vocacions STEM i tecnològiques a nines i nins de les escoles.

La Plataforma 11F Balears està constituïda per un grup de dones de diferents entitats i institucions dels sectors STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Promouen accions col·laboratives per posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia i fomentar vocacions científiques en les nines amb motiu de l’11F Dia internacional de la Dona i la Nina en la ciència. Algunes de les que es van dur a terme el 2022 van ser:

 • Jo també vull ser científica” : La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a través del CEP IBSTEAM, dugué a terme la segona edició del concurs de vídeos escolars amb l’objectiu de visibilitzar el paper de la dona en la ciència i de fomentar les vocacions científiques entre les nines. Per això, els participants havien d’elaborar un vídeo per mostrar el paper què han tengut o tenen les dones en la ciència. Amb la col·laboració de @convivexit i l’@IB_Dona.
 • La delegació del CSIC a Balears va organitzar l’exposició Les noies som guerreres… i també enginyeres, que convida a reflexionar sobre el paper de la dona en la ciència i la tecnologia.

  Una exposició original del Museo Nacional de Ciència Naturales del CSIC en el marc del projecte europeu Hypatia. Una iniciativa del CSIC i la FECYT amb el suport de la Direcció General de Política Universitària i Recerca. També van publicar les vídeo entrevistes : «Coneix a científiques i tècniques del CSIC a Balears» on expliquen les seves experiències com a dones estudiant i treballant en carreres STEM. I al 2021 van publicar un dossier disponible online Dones, CSIC Balears. I amb motiu del 8M van publicar la recopilació: «Especial Podcast Voces femeninas CSIC Balears».

 • L’Idisba va impartir el taller El súper poder antioxidant de les fruites a l’alumnat de 1r, 2n i 3r de primària del col·legi públic Joan Capó de Son Gotleu, en col·laboració amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears. També va estrenar el vídeo «Investigadora que res no t’aturi!»
 • Juga i coneix les oceanògrafes d’ahir i d’avuiJoc educatiu, en castellà i català, destinat al’alumnat de secundària (i a el públic en general) per conèixer jugant la importància de el paper de la dona en l’oceanografia, basat en la plataforma gratuïta per a l’aprenentatge mòbil Kahoot! llançat pel SOCIB.
 • L’IMEDEA va organitzar les següents activitats: Cites ràpides amb científiques a Ca n’Oleo; Xerrades a centres educatius i xerrades online i la presentació del vídeo «Vida i trajectòria científica de Beatriz Morales Nin».
 • La UIB va publicar la sèrie de vídeos: «Perquè és essencial que les dones facin ciència? amb testimonis d’investigadores de la UIB de diferents estudis i àmbits de recerca que trobareu en aquesta llista de reproducció del seu canal de Youtube.
 • També es van dur a terme des de l’OIO juntament amb el Programa d’Orientació i Transició Universitària (PORT-UIB) les xerrades Jo també Puc Fer-ho 11F, destinades a l’alumnat de secundària per combatre els estereotips de gènere relacionats amb la ciència i la tecnologia i fomentar les vocacions de les joves cap aquestes àrees de coneixement.
 • Des de la Fundació Bit vam organitzar un concurs online de preguntes i respostes sobre els personatges de la ciència i la tecnologia que donen nom als carrers del ParcBit (Parc Balear d’Innovació i Tecnologia); dones increïbles que han marcat un abans i un després: Ada Bayron Lovelace, Rita Levi Montalcini, Sophie Germain, Laura Bassi, Maria Mitchell, Maria Agnesi, i Antonia Maury.
 • L’ Ajuntament de Sineu va acollir l’exposició de 16 il·lustracions de científiques que duen a terme la seva feina a les Illes Balears de l’artista Pelopantón.
 • L’Institut Espanyol d’Oceanografia amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació, convocà la segona edició dels concursos “Còmics d’Oceàniques” i “Youtubers Oceàniques”https://oceanicas.ieo.es/.
 • Podcasts divulgatius de dones de #maricienciaperatothom que trobareu a: www.noctilucaventura.blogspot.com.

Cada any, el darrer divendres del mes de setembre es cel·lebra la Nit Europea de la Recerca , un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida. Aquest esdeveniment se cel·lebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. Al web Nit de la Recerca es recullen les activitats que es duen a terme a les Illes Balears. La UIB hi participarà enguany a través del projecte Go for the Missions! (G9 Missions), centrat en les 5 missions europees de recerca i innovació de la Unió Europea, amb l’objectiu de plantejar solucions als grans problemes socials a tot el món. Aquestes missions se centren en el càncer, en l’adaptació al canvi climàtic, que inclou la transformació social, aigua i oceans, ciutats intel·ligents i climàticament neutres, i salut del sòl i aliments. Totes contribuiran als objectius del Pacte verd europeu, del Pla europeu de lluita contra el càncer i als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa també ofereix els següents programes (ambdós finalitzen el 30/04/22):

 • RobotIB: programa que té per objectius potenciar la robòtica com a eina pedagògica entre l’alumnat de primària; dotar els centres de primària del material inicial necessari per introduir aquests continguts i formar els docents implicats en el programa en els coneixements necessaris per fer servir aquest material amb l’alumnat.
 • Iemprèn Jove” de l’IDI els objectius del qual són: (1) Fomentar la creativitat, la innovació i la responsabilitat social. (2) Impulsar la cooperació entre els alumnes i atendre la diversitat present a les aules. (3) Estimular l’aprenentatge basat en projectes i reptes a través de la pràctica. (4) Emprar tecnologies de la informació i la comunicació com a instrument d’iniciatives emprenedores. (5) Potenciar l’esperit emprenedor i les habilitats per a la vida i adquirir hàbits i conductes de forma autònoma a través del desenvolupament de les capacitats emprenedores. (6) Conscienciar tota la comunitat educativa de la rellevància de les aptituds emprenedores.
 • El Centre d’Aprenentatge CientíficoMatemàtic (CentMat): és una oferta educativa complementària de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa del Govern de les Illes Balears.Té per objectiu facilitar a l’alumnat l’adquisició de les competències matemàtiques bàsiques que el permeti progressar en el mon acadèmic, desenvolupar-se a nivell personal i el prepari per a la vida adulta en l’àmbit d’una societat altament tecnificada. Per això ofereixen recursos, exposicions, materials, activitats, etc…als centres educatius.

Des de la UIB es duen a terme les següents iniciatives:

 • Ciència per tothomAquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la UIB per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent, adreçat a estudiants de primària, secundària i públic en general.
 • EstalmatTracta de detectar, orientar i estimular de manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional d’estudiants de 12-13 anys, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant una orientació setmanal, que s’efectuarà (aproximadament) cada setmana per tres hores.
 • Estalquim: programa formatiu en col·laboració amb l’Associació de Químics de les Illes Balearsorientat a desenvolupar la vocació científica en nins i nines amb especial talent en el camp de la química, que durant dos cursos acadèmics rebran formació i atenció especialitzada utilitzant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, entrenant la seva capacitat d’experimentació, la seva creativitat i la seva capacitat de raonament i resolució de problemes.
 • DECIMATE: descobrir el medi marí amb tecnologia de baix cost. Iniciativa de ciència ciutdana que implica els estudiants en l’estudi i la divulgació del medi marí.
 • Taller de pensament crític: Jocs seriosos d’aprenentatge per fomentar el pensament científic i crític en educació primària, que ensenya alfabetització científica als estudiants d’educació primària mitjançant jocs cooperatius seriosos que ofereixen una analogia de la pràctica científica per validar els coneixements i per desenvolupar destreses del pensament crític i científic.
 • Diada Petits Científics UIB: degut a la situació actual substitueix al V Campament Petits Científics.
  És un projecte educatiu destinat a estudiants de 6è de primària mitjançant el qual podran gaudir d’un conjunt d’activitats científiques que els permetin despertar la curiositat per l’ampli ventall de possibilitats que ofereix la ciència, les matemàtiques, la tecnologia i l’arqueologia. Tendrà lloc el 27/06/22.
 • Olmpíada Local de Física: destinada a alumnes matriculats del segon curs de batxillerat que cursen l’assignatura de Física a centres públics, concertats o privats, de les Illes Balears. 
 • Olimpíada de Química: dirigida a tots els alumnes matriculats al segon curs de batxillerat que cursin l’assignatura de Química a qualsevol centre públic, concertat o privat d’aquest districte universitari. Qualsevol altre participant ha d’estar avalat per un professor o professora de Química del centre educatiu.
 • Proves cangur: És una prova internacional de matemàtiques que s’organitza a tot el món. La Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX (http://www.xeix.org) està al capdavant de l’organització de la 23a edició (http://cangur.xeix.org ) a les Illes de les Proves Cangur de Matemàtiques, conjuntament amb la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). Col·laboren la UIB i la Conselleria d’Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears, entre altres.
 • Mètode Còmic: La UIB i el Clúster de Còmic llancen Mètode Còmic. Ciència en Vinyetes, una col·lecció de còmics per fer divulgació científica. El primer número és Aventura natura: els ecosistemes de les Balears. Anteriorment ja havien col·laborat amb l’exposició «Còmic Nostrum 2021«, de la qual trobam disponible tots aquests recursos (còmics en pdf).
 • El Consell Social de la UIB concedeix cada any els Premis d’Investigació per a alumnes de batxillerat i de cicles formatius de grau superior de formació professional.
 • Mentoriment: és un programa d’enriquiment extracurricular dirigit a l’alumnat de les Illes Balears identificat amb altes capacitats intel·lectuals de tercer i quart curs d’ESO, de batxillerat i d’FP de grau mitjà i superior dels centres sostinguts amb fons públics de les Illes Balears. Algunes de les sessions tracten temes STEM.
 • Càtedra de la Mar Iberostar Foundation: Cada any convoquen beques i ajuts a alumnes i joves investigadors de la UIB amb l’objectiu de fomentar la formació especialitzada en tots els camps relacionats amb la recerca, la gestió i la conservació del medi marí.
 • I Premis Iemprèn: en col·laboració amb la FUEIB i l’IDI per als millors treballs de fi de grau (TFG) i treballs de fi de màster (TFM) relacionats amb l’emprenedoria i/o la innovació.

Des de l’Escola Politècnica Superior de la UIB es duen a terme:

 • Accions per a alumnes de secundària/primària: MeetEPS
  • Enginy UIB
  • Robotic acts
  • Scratch
  • Demotec
  • Estalmat
  • Olimpíades d’Informàtica (primera edició a les Illes Balears)
  • Olimpíades de Matemàtiques
  • Concurs «Enginyeria en l’edificació: Construint amb enginy»
 • Accions per a alumnes dels 6 graus de l’EPS (Informàtica, Telemàtica, Industrial, Matemàtiques, Edificació i Agroalimentària): SomEPS.
 • Sessions en dimecres, de 12h30 a 14h30, per a tots els cursos i estudis de l’EPS, on es pretén oferir formació en competències transversals i genèriques per tots els alumnes així com apropar el món empresarial a la UIB-EPS. En aquestes jornades, a banda d’aportar ponents ben interessants, les empreses aprofiten per presentar-se als estudiants per tal de fer futurs reclutaments.

El Col·legi Oficial de Químics atorga cada any el Premi Sant Albert  al millor expedient de grau i al millor treball de recerca

En l’àmbit tecnològic trobam:

 • Women Techmakers: El programa Women Techmakers de Google proporciona visibilitat, comunitat i recursos per a les dones en tecnologia. A Mallorca el Women Techmakers/GDG Mallorca i a Menorca el Women Techmakers/GDGMenorca organitzen meet ups, activitats…
 • Djangogirlsés una organització sense ànim de lucre i una comunitat que capacita i ajuda les dones a organitzar tallers de programació gratuïts d’un dia proporcionant eines, recursos i suport. Aquí tenim DjangoGirls Mallorca.
 • Premis Wonnow per a dones estudiants de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques amb l’objectiu d’impulsar l’excel·lència femenina en aquests àmbits.
  • El guardó, convocat per CaixaBank i Microsoft Ibérica, a la darrera convocatoria ha consistit en els premis següents:
   • Un premi monetari de 10.000 euros al millor expedient acadèmic.
   • Deu premis de beca remunerada per treballar a CaixaBank.
   • Programa de mentoria de Microsoft Ibèrica per a les guanyadores.
  • Hi podien participar les alumnes que hagin superat els 180 primers crèdits de graus STEM i que continuïn estant matriculades i cursant aquest grau o un màster que doni continuïtat als estudis.

Existeixen iniciatives privades per fomentar la tecnologia i la ciència als centres educatius, que també arriba als de les Illes Balears, com:

 • RetoTech de la Fundació Endesa
 • World Robot Olympiad (WRO): és una competició de robòtica educativa d’àmbit internacional.Els estudiants, amb l’orientació d’un entrenador, han de fer un robot innovador que superi un repte. El proper 21/05/22 tendrà lloc a Maó un torneig, i el 26/06/22 a Eivissa.
 • La UOC ha convocat els Premis internacionals equit@T de vídeo a l’àmbit de gènere i tecnologia. Termini: del 28 d’abril al 10 de desembre de 2022.

Des de la Fundació Bit s’han creat fitxes de pel·lícules i de llibres sobre tecnologia en les accions CineTIC  LlibresTIC per a fomentar vocacions tecnològiques, i s’han analitzat també des d’un punt de vista de gènere. En les entrevistes que s’han realitzat a experts en tecnologia es procura també entrevistar dones per a proposar-les com a referents femenins.