QUÈ ÉS STEM?

Science, Technology, Engineering and Mathematics

STEM! STEM! STEM!!!

Coneixeu l’origen d’aquestes sigles?

El terme STEM (per les seves sigles en anglès) és l’acrònim dels termes en anglès Science, Technology, Engineering and Mathematics (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). És una àrea que continua creixent, ja que les persones titulades d’aquests camps tenen alta demanda en el mercat laboral. També de vegades es fan servir les sigles STEAM, que inclouen així mateix l’A d’Arts, aquesta evolució va ser promoguda per la Rhode Island School of Design d’Estats Units. Aquest fet va suposar anar més enllà de la mera incorporació de l’art a aquesta composició disciplinar, ja que ajuda a ampliar la perspectiva cap a quelcom més que allò “tècnic o científic”, convidant a “crear“ i “aportar“ des de noves habilitats i àrees de forma lliure.

Però, d’on ve aquest acrònim STEM?

A la dècada dels 80, Seymound Papert, Matemàtic i pioner de la intel·ligència artificial va establir les bases de l’STEM en construir una de les primeres joguines amb programació incorporada per a infants, el Lego–Logo. Valorava amb especial importància els jocs amb engranatges per a infants, ja que considerava que desenvolupaven el pensament.

Seguint aquest corrent, per primera vegada l’any 2005, el terme va aparèixer a l’informe de la Comissió Europea Europe Needs More Scientists: Report by the High Level Group on Increasing Human Resources for Science and Technology, on es dóna importància a la necessitat d’invertir en un nou model educatiu en ciències.

A les darreres dècades, s’ha observat un descens en l’interès dels estudiants (sobretot les nenes) per l’estudi de les àrees cientificotecnològiques, que és inversament proporcional a la necessitat de professionals qualificats en el camp de les tecnologies. A més, els informes publicats pel Fòrum Econòmic Mundial estimen que el 65% dels nens que avui ingressa a les escoles a primària, treballarà en ocupacions que encara no existeixen.

Per pal·liar aquesta situació, l’evolució educativa cap a l’Educació STEM al s. XXI obre el seu pas també en el currículum de l’Educació Primària i Secundària, això es veu reflectit en la creixent oferta d’activitats extraescolars en robòtica i programació. El seu principal objectiu és el d’impulsar les capacitats dels alumnes d’ambdós gèneres i de totes les edats en les quatre disciplines de manera integrada.

Encara a l’any 2020, la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, va dir:

“La contribució de les dones a l’economia digital europea és fonamental. El quadre d’indicadors mostra que només el 18% dels especialistes en tecnologies de la informació i les comunicacions de la UE són dones. Així que encara hem de fer més per assegurar-nos que la propera Ada Lovelace tengui les oportunitats que es mereix.”